Tuesday 19 March 2013

laksa pinang

assalamualaikum......
teringin nak makan laksa la pulak...jom kitamasak nak .....



 BAHAN2 :
1. 1Bungkus laksa(RENDAM SEKEJAP N REBUS)
2. Ikan sardin 10-12ekor besar direbus 
*(air lebih sikit sbb nk blend) 
3. Cili kering blend dgn 2-3ulas bawang besar ,bawang putih,belacan sedikit. 
*(cili terpulang , kalau nak pedas. Boleh lebih. )
4. Daun kesum , bunga kantan , serai , lengkuas,asam keping.
5. Ajinamoto , garam .
BAHAN2 hiasan:
1. Timun,daun pudina,salad,bawang,cili padi,bnga kantan.Ni semua potong cm biasa la ya
2. Otak udang
3. Telur rebus

CARA2 :
1. Tapis cili kering yg diblend tdi n masak dahulu bagi naik bau.
2. Ikan yg direbus tdi blend sekali dgn air rebusan, tapis n masukkan kedlm cili yg dimasak tdi. Selepas tu masuk la ajinamoto + garam secukup rasa n jgn lupa masukkan serai, daun kesum,bunga kantan,lengkuas sikit n asam keping.. tunggu didih dan boleh makan.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...